You are here
İşçiler Yoksullaştırma Politikalarına Karşı Mücadele Ediyor
Avustralya’da grevler
24 Eylülde Avustralya’nın en büyük sağlık sistemi NSW’ye bağlı çalışan binlerce sağlık işçisi iş bıraktı. Eylül ayı içerisinde 2 kez iş bırakan işçiler, Sidney’deki Hyde Park’tan Parlamento Binasına yürüyerek “yüzde 15 zam istiyoruz” sloganlarını yükseltti. Hükümet, Hemşireler ve Ebeler Sendikası’na üye sağlık çalışanlarına önce yüzde 3 oranında ardından yükselen tepkiler ve mücadele sonucunda üç yıl boyunca yüzde 10,5’lik zam teklif etti. Ancak işçiler yüzde 15 zam taleplerinde kararlılar ve eyaletler arası ücret farkını kabul etmeyeceklerini belirtiyorlar.
Qantas havayolu şirketinde çalışan bakım işçileri de 26 Eylülde iki hafta sürecek iş bırakma eylemlerini başlattı. Avustralya Sanayi İşçileri Sendikası, Avustralyalı İşçiler Sendikası ve Elektrik İşçileri Sendikası’ndan oluşan Qantas Mühendisler Birliği’nin organize ettiği iş bırakma eylemelerinde ilk yıl yüzde 15 ve ikinci yıl yüzde 5’lik ücret artışı talep ediliyor. Sendikalar, şirketin devasa kârlar elde etmesine, yöneticilere sürekli ikramiye vermesine rağmen uçakları güvende tutan işçilere zam yapmamasını kabul etmediklerini belirtiyorlar. Grevlerini ülkedeki en büyük futbol liginin maçlarına denk getiren işçiler, taleplerinin kabul edilmemesi halinde mücadelelerini daha da büyüteceklerini söylüyorlar.
Almanya Volkswagen işçileri iş güvencesi ve ücret artışı istiyorlar
Almanya’da IG Metall sendikasına üye Volkswagen işçileri şirketin toplu sözleşme taleplerini kabul etmemesi ve işten atma saldırısına hazırlanmasına karşı alanlara çıktı. Volkswagen, Almanya’daki bazı fabrikalarını kapatabileceğini ve işçi çıkaracağını duyurdu. Almanya’daki fabrikalarında yaklaşık 120 bin işçi çalışan Volkswagen’in 30 bine yakın işçiyi işten atması bekleniyor. Bir yandan toplu sözleşme sürecinde işçilerin talepleri karşılanmazken diğer taraftan işten çıkarma saldırısı karşısında binlerce işçi 25 Eylülde sokaklara çıkarak taleplerini dile getirdi.
Milyarlarca avro kâr eden Volkswagen geçen yıl hissedarlarına 4,5 milyar avro kâr dağıtmıştı. Bu sene ise yaklaşık 4 milyar avro “tasarruf” etmek için işçilerin talep ettiği ücret zammını yapmamayı ve işçi sayısını azaltmayı planlıyor. Bunun için TİS öncesi, iş güvencesi anlaşmasını iptal etti. Şirketin fabrika kapatmasını ve toplu işçi çıkarmasını engelleyen bu anlaşmanın feshedilmesini kabul etmeyen işçiler mücadeleyi büyüteceklerini dile getiriyor. Hem işten atmaları önlemek hem de yüzde 7’lik ücret artışı isteyen işçiler Aralık ayında büyük grevler planlıyorlar.
Hindistan’da Samsung işçilerinin grevi sürüyor
Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletinde Samsung’un televizyon, buzdolabı ve çamaşır makinesi üreten fabrikasında çalışan binlerce işçi baskı ve saldırılara rağmen 9 Eylülde başlattıkları grevlerine devam ediyorlar. Samsung Hindistan İşçi Sendikasına (SIWU) üye işçiler, aylık ortalama 300 dolar civarındaki ücretlerine yüzde 25 ilâ 30 oranında artış yapılmasını talep ediyorlar. Ücret artışının yanı sıra, sendikalarının tanınmasını, günlük çalışma saatlerinin 8 saate düşürülmesini, zorunlu fazla mesailerin kaldırılmasını istiyorlar.
Sendika düşmanlığıyla bilinen Samsung, sendikayı tanımadığını belirterek işçilerin grevini yasadışı ilan etti. 16 Eylülde Samsung’un bölge temsilciliğine yürümek isteyen işçiler polis şiddetine maruz kaldı ve 100 işçi gözaltına alındı. Samsung’un Hindistan’daki yıllık 12 milyar dolarlık gelirinin yaklaşık üçte birini üreten fabrikada gerçekleşen grev, Hindistan egemenlerini de alarma geçirdi. Yabancı yatırımcılar karşısında ucuz işgücü ile övünen Modi hükümeti, grevin etkisinin diğer fabrikalara yayılmasını engellemek için baskıyı arttırıyor. Ancak sendika yetkilileri, şirketin ve hükümetin sendika düşmanı tutumunu değiştirmemesi durumunda mücadelelerini eyalet çapında genişleteceklerini dile getiriyorlar. İşçilerin kararlı mücadelesi sonucunda 24 Eylülde sendika ve şirket yönetimi arasında müzakere başladı. İşçiler bir an önce sendikalarının tanınmasını ve taleplerinin kabul edilmesini istediklerini, geri adım atmayacaklarını belirtiyorlar.