You are here
Sendikaların Eylemleri Devam Ediyor
Hayat pahalılığı, yüksek enflasyon, reel ücretlerin düşmesi işçilerin yaşamını her geçen gün daha da zorlaştırıyor. Siyasi iktidarın ekonomik yıkımın faturasını işçi ve emekçilere kesen ekonomi programları ise sorunlarımızı katlanarak büyütüyor. Bu nedenle sendikalaşma yolunu seçen işçilerin sayısı artıyor, sendikalı işyerlerindeyse işçiler, başta ek zam ve vergide adalet olmak üzere talepleri için mücadele ediyor. Ancak bu mücadele örneklerinin tekil ve yalıtık kalması, iktidarın baskı ve şiddetiyle engellenmek istenmesi işçiler için birlik ve dayanışmanın, sermayenin ve iktidarın saldırılarına birlikte karşı durmanın önemini ortaya koyuyor. Bu açıdan sendikaların üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi daha da önem kazanıyor.
İşçilerin büyüyen sorunları karşısında tepkilerinin ve çıkış arayışlarının da büyümesi sendikalar üzerinde basınç oluşturuyor. İşçi sınıfının tabanından gelen bu basınç sendika konfederasyonlarını harekete geçmeye zorluyor. Tam da bunun sonucu olarak 9 Temmuzda Hak-İş, Türk-İş ve DİSK genel başkanları bir araya gelmiş, iktidara seslenerek ortak taleplerini sıralamışlardı. İşçilerin yakıcı sorunlarını içeren ortak talepler özetle şunlardı: Vergide adalet, asgari ücretin arttırılması, kamuda ücret dengesizliğinin son bulması, en düşük emekli aylığının asgari ücret tutarında olması, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması… Ancak siyasi iktidar işçilerin taleplerine kulaklarını tıkadı, dahası asgari ücrete zam yapmadı. İşçilerin tepkisi giderek büyürken konfederasyonlar eylem kararları aldılar. Ağustos ayında basın toplantıları ve açıklamaları, fabrikalarda bildiri okunması, kitlesel buluşmalar ve mitinglerden oluşan eylem planlarını açıkladılar.
20 Ağustosta il temsilcilikleri önünde basın açıklamaları yapan Türk-İş, 26 Ağustosta Çerkezköy’de ve 3 Eylülde Zonguldak’ta “Zordayız, Geçinemiyoruz” mitingi gerçekleştirdi. Çerkezköy’deki mitinge İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne’deki şubelere bağlı sendikaların örgütlü olduğu fabrikalardan temsilciler ve işçiler katıldı. Tekgıda-İş’te örgütlendikleri için işten atılan ve sendikal hakları için direnen Polonez işçileri de mitingde yerlerini aldı. Mitinge katılan işçiler hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon karşısında eriyen ücretlerine zam talep ederken adaletsiz vergi sistemini kabul etmediklerini haykırdılar. Sık sık “Vergide Adalet İstiyoruz”, “Hükümet Elini Cebimizden Çek” sloganlarını attılar. Zonguldak’ta Madenci Anıtı önünde yapılan mitinge ise Ereğli, Kastamonu, Bolu’dan işçilerin yanı sıra yine Polonez işçileri de katıldı. Çerkezköy mitinginde Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın istifasını isteyen sloganlar atan Harb-İş işçileri Zonguldak’taki mitinge götürülmedi.
Hak-İş, “Haklarımız İçin Meydanlardayız” temasıyla kitlesel buluşmalar gerçekleştirme kararı aldı. İlk olarak 23 Ağustosta Kayseri’de, 5 Eylülde Kocaeli’de gerçekleştirilen mitinglerde işçiler vergi adaletsizliğine ve işten çıkarmalara tepki gösterirken ek zam ve kadro talepleri öne çıktı. Hak-İş son olarak 13 Eylül’de Antep’te miting yapacak.
DİSK, “Gelirde Adalet Vergide Adalet” için eylem programını 21 Ağustosta Mersen greviyle yapılan dayanışma etkinliğinde açıkladı. Buna göre Ağustosun son haftasında DİSK’in örgütlü olduğu işyerlerinde, fabrikalarda bildiriler okundu. Eylül ayının ilk haftasında ise çeşitli illerde kent meydanlarında işçi buluşmaları gerçekleştirildi. 2 Eylülde Kırşehir’de, 3 Eylülde İstanbul, Kocaeli ve Antep’te, 4 Eylülde Aydın’da, 5 Eylülde Adana, Artvin, Balıkesir, İzmir ve Muğla’da, 6 Eylülde Bursa ve Dersim’de basın açıklamaları yapıldı. “Gelirde, vergide, ülkede adalet istiyoruz. Asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretlerin arttırılmasını, bunun için yüksek enflasyon dönemlerinde asgari ücretin yılda dört kez arttırılmasını; sendikalaşma, toplu pazarlık ve grev hakkı önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istiyoruz. En düşük emekli aylığının en az asgari ücret düzeyine yükseltilmesini ve tüm emekli aylıklarının aynı oranda arttırılmasını talep ediyoruz. Emeklilik sistemindeki adaletsizliklere son verilmesini istiyoruz” dendi.
DİSK’in basın açıklamaları 9 Eylülde Antalya, Çanakkale ve Tekirdağ’da; 10 Eylülde ise Eskişehir, Gebze ve Manisa’da yapılacak. Ardından bölge mitingleri yapacağını duyuran DİSK, 13 Eylülde Mersin’de Akdeniz ve Çukurova bölge mitingini, 20 Eylül’de İzmir’de Ege bölge mitingini gerçekleştirecek. İstanbul, Ankara ve diğer bölge mitinglerinin tarihleri ise ilerleyen günlerde duyurulacak.
İşçilere, kamu emekçilerine, emeklilere, çiftçilere yönelik saldırıların, hak gasplarının bu denli yoğunlaştığı bir zamanda sendikaların düzenlediği eylemler kuşkusuz önemlidir. Fakat saldırıların büyüklüğü düşünüldüğünde bu eylemlerin işçi ve emekçilerin öfkesini, tepkisini, taleplerini yansıtması da aynı şekilde önemlidir. Sendikaların örgütlü oldukları fabrikalardan işçilerin meydanlarda bir araya gelmesi, güçlerinin farkına varması, ortak taleplerini birlikte dillendirmesi, örgütlülüğü büyüten, saldırılara birlikte karşı durma iradesini güçlendiren adımlar olacaktır.