You are here
Yunanistan’da İşçiler Ayakta
Danimarka’da eğitim alanındaki sorunlara tepki olarak başlayıp gelişen eylemliliklerin bir benzeri eşzamanlı olarak Yunanistan’da da yaşanıyor. 2007 bütçesinde sosyal harcamalarda öngörülen kesintilere karşı 11 Ekimde, kamu bankalarındaki ve kamuya ait diğer işyerlerindeki işçiler çalışmazken, belediye otobüsleri ve trenler de yolcu taşımayarak Atina’da tüm yaşamı felç ettiler. Hükümet egemen sınıfın “işçileri kışkırtanlar var” şeklindeki evrensel teranesini tekrarlarken, polis göstericilere biber gazlarıyla saldırmayı ihmal etmedi.
İşçilerin eylemleri 11 Ekimdekiyle sınırlı değildi. Binlerce işçi günlerdir Atina sokaklarında protesto eylemleri gerçekleştirirken, öğretmenlerin kreşler ve ilkokullarda beş haftadır süren grevleri halen devam ediyor. Bu grev nedeniyle ilkokullarda ve kreşlerde öğretim yapılmazken, kıvılcım çok geçmeden ortaokullar ve liseleri de tutuşturdu. Şu anda okulların %70’i öğrenciler tarafından işgal edilmiş durumda.
Hükümetin aylık ücretlerine sadece 17 euroluk zam yaptığı öğretmenler, işe yeni başlayan bir öğretmenin maaşının 950 eurodan 1400 euroya çıkarılmasının yanı sıra bütçeden eğitime ayrılan payın arttılmasını istiyorlar. Öğrenciler de bu taleplere sahip çıkıyorlar ve okulların koşullarının düzeltilmesini istiyorlar. Yunanistan, öğretmen maaşlarının en düşük olduğu AB ülkesi.
Geçtiğimiz Mayısta başlayan ve uzun süre devam eden üniversite eylemlerinde, ülkedeki fakületelerin neredeyse tamamı işgal edilmiş ve öğrenciler, hükümetin yürürlüğe koymak istediği yeni saldırı yasaları geri çekilmedikçe eylemlerini sürdüreceklerini açıklamışlardı. Hükümet yasanın çıkarılmasını ertelediğini açıkladığında, öğrenciler tasarı tümüyle geri çekilmezse yaz sonunda yeniden eylemlerine başlayacaklarını bildirerek eylemlerini geçici süreliğine durdurmuşlardı. Üniversiteler yeni eğitim dönemine Ekim ortasında giriyor. Fakat boykot ve işgal dalgası, bu sefer çok daha geniş bir tabana yayılarak, daha güçlü bir şekilde geri gelecek gibi görünüyor.
Danimarka’da 100 Bin İşçi Sokaktaydı